Champagne, Chardonnay & alder
<em> Oh mon Dieu </em>, det er fabelagtig champagne det her! Rund, blød og med masser af finesse!
Der findes champagne, og så findes der <em> champagne! </em> Og det her er af den sidstnævnte.
Det her er mere end ”bare” champagne. Vi har at gøre med både en <em> vintage </em> (årgang) samt en <em> Blanc de Blancs </em> (BdB). Årgangen er 2015, så den har en smule alder på bagen, og så er den lavet på ren Chardonnay, som er garant for fylde, krop og dybde.
Stilen er frisk og mineralsk og med et lækkert citruspræg. I næsen er der en dejlig, sødlig note af brioche og marcipan, som får selskab af moden frugt og frisk citron. Smagen byder på blommer, fersken og en lille smule smør, som vi kender og elsker det fra Chardonnay-druen.
Blanc de Blancs fra Vincent d’Astree kan både nydes nu eller gemmes i flere år. Hvis du knapper den op nu, vil du opleve en overraskende sprød, mineralsk og frisk tekstur, som nærmest virker tørstslukkende.
Har du tålmodighed til at gemme den i et par år endnu (eller mere), vil smagen blive mere dyb, fyldig og blive hængende længere.
Vi anbefaler naturligvis at købe mere end én flaske, for så har du både en til nu og her samt en til gemmerne! Og bare for at sætte det i perspektiv: Producenten frigør ikke selv vinen før syv år efter høsten. Med andre ord har denne champagne allerede krævet en del tålmodighed.
Den rene Chardonnay kan ikke understreges nok. Det giver nemlig en helt anden stil end mere konventionel champagne, hvor der også er de blå druer, Pinot Noir og Pinot Meunier, i. Farven bliver hverken mere lys eller hvidlig, men selve duften, fornemmelsen og smagen bliver en helt anden.
Der opstår helt fænomenale og finurlige kontraster mellem syre og blødhed, fylde og sprødhed, så du står tilbage med en komplet balanceret og harmonisk mousserende oplevelse. Faktisk kan det (næsten) ikke beskrives… det skal smages!
Men hvad skal denne charmerende og fornemme champagne så drikkes til? Som med de fleste typer champagner så kræver det ikke større lejlighed, end at vi bare skal fejre, at livet er herligt. I godt selskab får sådan en flaske i hvert fald hurtigt ben at gå på!
På grund af den lidt mere smøragtige stil som kommer af den rene Chardonnay, så kan denne Blanc de Blancs også klare lidt mere på madfronten. Du kan f.eks. servere den til både sushi eller stegt kylling, og så går den naturligvis også til de fleste former for frisk fisk.
Skal det hele blive lidt mere smørret og dekadent, så prøv den til en lækker omgang kammuslinger. Champagnen har både syre og friskhed nok til at ledsage en ceviche lavet på kammuslinger, men den har også krop, fylde og dybde nok til at gå til smør- og hvidløgsstegte kammuslinger på panden.
<em> Denne champagne kan naturligvis også gives som gave. Hos Skovgaard Vine anbefaler vi, at du giver den til en i dit bekendtskab, som går op i champagne og har smagt en del forskelligt. Blanc de Blancs fra Vincent d’Astree vil med garanti skille sig positivt ud fra andre smagsoplevelser, og det, mener vi bestemt, gør det en gave værdig. </em>