De smukke GSM-druer
Det er, hvad du får i denne lækre flaske Gigondas rødvin fra Dom. la Guintrandy. <em> Les Baux </em> betyder nemlig de smukke på fransk, og det er da også en superskøn og velskabt rødvin, som du her kan få fingrene i. GSM står for druerne, Grenache, Syrah og Mourvèdre, og disse er klassiske spillere i Côtes du Rhône. De kommer fra winemaker Olivier Cuilleras fremragende Cru-mark lavet på 30 år gamle vinstokke.
Druerne, som er fordelt på 80 % Grenache og 10 % af hver af de to andre, er håndplukket og har efterfølgende lagt på cementtanke. Dette giver en let, mineralsk og kantet stil, hvilket er et behageligt modspil til den dybe frugt og de krydrede noter.
Gigondas Les Baux er en vin, som kan udvikle meget på flasken. Du kan derfor sagtens gemme den 8-10 år endnu, hvor stilen vil blive endnu mere rafineret, end den allerede er.
Farven er af den intense, rubinrøde slags, og både aroma og smag hænger flot sammen fra start til finish. Der er nemlig aromaer af små, fine krydderier, som lokkende hiver i dine næsebor. Herefter følger duften af mørk og moden frugt, som nærmest dulmer dine næsebor igen.
Smagen følger flot trop med overraskende meget friskhed taget vinens struktur og lange eftersmag i betragtning. I munden opstår der en dejlig magtkamp mellem den friske syre og den kraftfulde og komplekse krop af den fyldige rødvin. Dette giver lyst til en slurk mere, og det er faktisk en oplevelse i sig selv at køre vinen rundt i munden og opleve de skiftevis krydrede og tanninrige noter blive mødt af den bløde frugt med den forfriskende syre.
Når alt dette er sagt, så skal der ikke herske tvivl om, at vi har med en kraftig og seriøs rødvin at gøre. Derfor fortjener den også noget mad, som kan give den modspil og lege med, hvor det er rigtig sjovt.
Den nærmest hungrer efter noget kraftig og intens mad, men hvor der stadig er lidt syrlige og/eller frugtige elementer. Rødt kød giver måske næsten sig selv, men den vil også vise sig flot frem til et blandet tapasbord, hvor der også er oliven, oste, tapenader, mm.. Vinens tanniner tager sig af kødets fedme og proteiner, mens syren både matcher pesto såvel som de parmesanoste, hvor du nærmest kan føle, høre og smage de salte noter i munden.
Det er også en fremragende rødvin til vildt. I Danmark spiser vi måske ikke så meget vildsvin, og det er der sikkert en god grund til. Men skulle du nu være så heldig at blive inviteret til vildsvinegryde (eller er du så modig selv at kaste dig ud i det), så har du her den perfekte kompagnon. Husk godt med svampe, mørk sovs og så lidt sødme og syre f.eks. i form af tyttebær, ribs eller stikkelsbær.