Oscarvindende Barolo spækket med stjernestøv!
Det er lørdag aften i juli, og børnene sover. I fjernsynet kører Martin Scorseses Oscarvindende mesterværk <em> The Departed </em> fra 2006, og i glasset er der <em> Barolo 2014 Cru Mirau </em> fra topproducenten <em> Negretti. </em>
Mens DiCaprio, Damon, Nicholson og Wahlberg bander, charmerer og skyder sig gennem den ene højintense scene efter den anden, fjerner min hustru og jeg blikket fra filmen (som vi vel har set sammen over 50 gange) og tager et ekstra kig på rødvinen i glasset.
Det er bestemt ikke den første slurk. De første par glas blev nydt til en lækker ragout kogt ind på rødvin, hvidløg, gulerødder og løg og dernæst tilført store stykker oksekød nede fra slagteren. Hele herligheden har dernæst stået og hygget sig i et par timer, inden det blev serveret til pasta <em> rigatoni </em> (de tykke pastarør og naturligvis en anelse <em> al dente</em>).
Allerede til maden var det en udsøgt fornøjelse, og vi fik heldigvis lov til at nyde den i relativ ro og mag, mens børnene spiste med ved bordet. Den store krop, mørke frugt og de vedvarende tanniner passede perfekt til den intense, indkogte sovs, og så havde vinen overraskende meget syre, som perfekt komplimenterede det meget møre og saftige oksekød.
Inden konsumering fik Baroloen lidt over en time i karaflen, og den kunne sikkert også have fået mere. Sådan er det med Barolo. Det er oftest en rødvin, som har brug for at åbne sig lidt op grundet dens mange tanniner og høje alkoholprocent. Men den ene time var nok til, at vinen kunne udfolde sine mange facetter og hemmeligheder. Tanninerne blev mere bløde, smagen mere elegant og syren mere tilstedeværende.
Og nu tænker du måske: <em> En Barolo som står fremme i en time i juli måned; bliver den ikke for varm? </em> Jo, det kunne man godt frygte. Men et personligt tip herfra: <br> Læg vinen på køl enten i køleskabet eller vinkøleskabet ved 4-8 grader i god tid inden servering. <br> Tag den derefter ud en time før (eller tidligere hvis du vil give den længere tid på karaflen) og hæld den på karaffel. <br> Hermed vil Baroloen opnå en perfekt temperatur, og hvis den stadig er lidt for kølig til din smag, kan du bare lade den stå lidt længere i karaflen. Det skader den bestemt ikke!
Det behøver i øvrigt ikke at være en karaffel. En margretheskål gør det også glimrende, og hvis du har en tragt, kan du nemt hælde den tilbage i flasken. Det ser også lidt federe ud, når du skænker vinen!
Nå, men tilbage til vinen i glasset. Der er nu gået næsten to timer fra den første tår, og Baroloen bliver stadig ved at med at give, overraske og tilfredsstille. Der dukker noter af kirsebær, lakrids og tobak op, som man kan forvente af en Barolo, men den byder også på både røget træ og modne blommer.
Temperaturen er steget, og dette medvirker til at fremhæve tanninerne og minder os om, at vi har med en kraftig, seriøs og intens vin at gøre. Faktisk meget ligesom gangsterdramaet som udspiller sig på skærmen foran os.
Heldigvis er dét i glasset en ren fornøjelse, og ligesom at det ikke er sidste gang, at vi sætter <em> The Departed </em> på, så er det heller ikke sidste gang, vi åbner en Barolo fra <em> Negretti. </em> Næste gang vi nyder sådan en flaske, behøver det heller ikke at være til den helt store menu som ragout eller ossobuco. Det kan også være til et lækkert ostebord bestående af hårde ost som f.eks. parmesan eller comté.
Er du til seriøs vin og kvalitetsbevidst vin, så behøver der heller ikke at komme mad på bordet. Bare frem med karaflen/margretheskålen og de store rødvinsglas og så kan din aften aldrig gå helt galt.